El projecte

El projecte Barcelona, refugi en curt apropa l'alumnat de la ciutat a les diverses realitats que viuen les persones refugiades, especialment infants i joves. Compta amb un programa d'activitats que inclou el cinefòrum educatiu, el debat, la reflexió i el posicionament crític.

Imatge
L’objectiu del projecte és facilitar als centres educatius de Barcelona materials audiovisuals i didàctics de suport per abordar temes com: el refugi i l’asil, els desplaçaments que es veu obligada a fer la població o les causes que els originen, entre altres, des d’una perspectiva que permet vivenciar els fets i empatitzar-hi. En aquest sentit, enllaça de ple amb la idea de ciutat compromesa amb el món, que postula la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona.

Barcelona, refugi en curt consta d’una selecció de disset curtmetratges que aborda la migració forçada i el refugi des del punt de vista d’infants, adolescents, joves i famílies. 

La programació s’ofereix a tots els centres educatius de la ciutat mitjançant un web que cataloga les peces audiovisuals i els usos pedagògics que se’n poden derivar, segons diferents nivells educatius que van des de cicle mitjà de primària fins a batxillerat i cicles formatius, passant per l’ESO i l’educació especialitzada. 

Imatge
El catàleg de curtmetratges incorpora gèneres d’animació, ficció i documental realitzats a un bon grapat de països. Es tracta de produccions d’iniciatives privades, públiques i participatives que destaquen per tenir un alt valor educatiu, ja que treballen la justícia global, l’educació pels drets humans i l’educació per la pau.
Accedir a Barcelona, Refugi en curt
Imatge

En la col·lecció de curtmetratges, les temàtiques del refugi i l’asil es presenten a través del testimoni dels i les protagonistes, amb la finalitat d’afavorir l’empatia i la conscienciació sobre un dels grans drames del món actual. Milers de famílies es veuen obligades a deixar enrere les seves llars, i emprendre un llarg viatge per trobar un lloc segur on poder quedar-se i sobreviure.
Nocions abstractes com el marc jurídic internacional, la perspectiva dels drets humans i les polítiques públiques per combatre les desigualtats tenen molta presència en els relats, ja que s’emmarquen en vides concretes i són explicades en primera persona. Totes les històries evidencien la violència estructural i institucional que se succeeix en el dia a dia de milions de persones migrades d’arreu del món, però alhora són un reflex de la valentia, la determinació i la força de voluntat que les empeny a continuar endavant. Els curtmetratges no mostren víctimes sinó persones empoderades que, malgrat els perills i les dificultats, prenen les regnes de la seves vides per denunciar la situació, rebel·lar-se i autoafirmar-se. 
L’audiovisual és una eina indispensable per generar empatia i obrir espais de diàleg per a l’acció. Per això Barcelona, refugi en curt aposta per peces breus -d’entre 3 i 20 minuts de durada-, que relaten històries extremadament intenses i plenes de lectures. Tot i l’enorme complexitat que s’amaga al darrere de les situacions de refugi i de cerca d’asil que reflecteixen, són curtmetratges que resulten també molt propers. 

Aquest és un projecte d'educació per a la justícia global que de ben segur potenciarà altres iniciatives presents a la ciutat de Barcelona, com ara el pla Barcelona, ciutat refugi , posat en marxa el setembre de 2015. També dona continuïtat al Cicle de Cinema dels Drets dels Infants 2016-17, que reflexiona sobre la situació de les persones refugiades, especialment dels infants i les famílies, sota el títol de Barcelona, ciutat acollidora. Mitja dotzena de peces del catàleg de curtmetratges de Barcelona, refugi en curt va sortir d’aquesta programació.